W minioną niedzielę na sali OSP w Żelazkowie odbyło się tradycyjne spotkanie kukurydziano-pyrczane, czyli tzw. pyrczok. Nie obyło się bez konkursów, kabaretów, muzyki i wspólnych śpiewów. A co najważniejsze – nie zabrakło pysznych dań z ziemniaków i kukurydzy.

W naszej tradycji pyrczok to wspólna zabawa na zakończenie wykopków. Dawniej mieszkańcy wsi wzajemnie pomagali sobie przy zbiorach ziemniaków. Dzięki temu mieli okazje do spotkań, wspólnej pracy, a także zabawy. We wspomnieniach pozostają migawki takich chwil jak: zbieranie ziemniaków za broną, wypalanie górajek i pieczenie ziemniaków. Często też gospodarz, u którego były wykopki, częstował sąsiadów posiłkiem lub kawą przyniesioną w kankach. Stąd też pomysł aby choć na chwilę przywołać ten czas wspólnej pracy i zabawy.

Podczas imprezy wystąpiła kapela Niechcice, która zaprezentowała się w programie muzyczno-kabaretowym. Kolejnym punktem imprezy był konkurs na tarcie ziemniaków. Udział w tym konkursie wzięli sołtysi z gminy Żelazków oraz Pani prezes OSP w Żelazkowie. W konkursie tym bezkonkurencyjni okazali się Pani prezes OSP w Żelazkowie – M. Kałużna i Pan sołtys wsi Skarszew – J. Pilarczyk. Kolejnym konkursem był konkurs na największa i najdziwniejszą pyrę, który wygrała Pani A. Piorun. Zwycięski ziemniak miał wagę 2,053 kg. Natomiast konkurs na najdziwniejszą pyrę wygrała Pani M. Korzekwa.

Po konkursach związanych z ziemniakami nastąpiła część kabaretowa, którą poprowadził kabaret „Malina”. Formacja ta bawiła do łez idealnie wpasowując się w tematykę imprezy. W trakcie całego spotkania uczestnicy mogli skosztować dań z ziemniaków i kukurydzy. Potrawy, które przygotowano to w większości dania regionalne i związane z tradycją kulinarną naszego regionu. Były to: kluski żelazne, kopytka, prażuchy, kluski śląskie, a także babka kukurydziana. Całości dopełniała pyszna gzika z ziemniakiem w mundurku.

Serdeczne podziękowania dla wszystkich osób, które pomagały w kwestiach organizacyjnych: Paniom z OSP Żelazków oraz Panom z OSP Tykadłów. Dziękujemy również Paniom odpowiedzialnym za pyszny poczęstunek.

Dziękujemy również za przekazanie daru w postaci białego sera od naszego sponsora – firmie Ceko z Goliszewa.

W celu przejrzenia zdjęć z wydarzenia zapraszamy do galerii.